Sotrac i Empriu reclamen l’alliberació dels seus solars adjudicats per construir-hi habitatge cooperatiu

Sotrac i Empriu reclamen l’alliberació dels seus solars adjudicats per construir-hi habitatge cooperatiu

A continuació ens fem ressò del manifest escrit per dues de les cooperatives d’habitatge que acompanyem des de La Dinamo, Sotrac i Empriu. El passat 5 de març es va dur a terme una concentració de protesta al recinte de Can Batlló, on s’ubiquen els terrenys, per reclamar a les administracions l’alliberament dels solars que impedeixen construir 126 habitatges socials i amb qualificació HPO entre els quals 78 de model cooperatiu.

Alliberem els solars!

“Volem solars com aquest per a habitatge cooperatiu”, vam escriure el febrer de 2019. Havíem ocupat aquest mateix solar en el que ara estem, per reclamar que l’Ajuntament de Barcelona dediqués més sòl públic la construcció d’habitatge assequible i transformador. Un mes després, el ple de Barcelona posava aquests espais i d’altres a concurs, molts d’ells per a construir habitatge en cessió d’ús. Amb la posterior firma del conveni ESAL, es consolidava una aposta clara per part de l’Ajuntament d’impuls del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Una orientació de la política pública que no podem sinó celebrar

Aquest primer concurs del qual parlem va finalitzar el juliol de 2020, i va ser Sotrac, cooperativa d’habitatge amb més de 70 sòcies, el grup que va guanyar la cessió del solar de Constitució, 43, on estem ara. Després de la signatura del conveni, al 2021, es va aconseguir la cessió d’un altre solar al Carrer Mossèn Amadeu Oller, i aquesta vegada va ser la cooperativa Empriu l’adjudicatària. Tots dos son projectes d’habitatge amb protecció oficial, amb un model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. El primer inclourà 38 habitatges, el segon 40.

Ho faran, però, si es resol el problema burocràtic que, molts mesos després de la resolució d’ambdós adjudicacions, fa que aquests solars segueixen sense cedir-se, tancats i sense possibilitat de fer-hi res. Tot depèn d’una operació que afecta a tres dels solars de l’entorn de Can Batlló i que porta tramitant-se al Registre de la Propietat des del 2018. Una situació enquistada que ara mateix afecta també un tercer projecte d’habitatge protegit, que estarà situat al mateix carrer Constitució. En total estem parlant de 126 habitatges protegits dels 470 que es preveien en total a l’àmbit de Can Batlló.

Un àmbit que, mentrestant, ha anat veient la construcció de successives promocions de luxe, l’última un enorme i prohibitiu complex de luxe de 420 pisos al carrer Parcerisas, estenent sobre el barri la seva ombra gentrificadora. Enmig de l’emergència social que estem patint, la mobilització de sòl i recursos per a l’habitatge assequible ha de ser una prioritat, que no només resol problemes habitacionals sinó que enforteix el teixit social i guanya terreny a l’especulació. Ho direm les vegades que faci falta: l’habitatge és un dret i no una mercaderia.

No sabem quan acabarà aquest bloqueig, ni quan podrem fer realitat el nostre projecte de vida en comú al barri. El que sí que sabem del cert és que aquest ping-pong entre l’Ajuntament i el Registre de la Propietat ja està tenint conseqüències inacceptables en la vida de molta gent. Per tot això estem aquí 3 anys després.  Perquè el dret de moltes famílies a tenir una llar digna es segueix vulnerant, i perquè l’habitatge privatiu de luxe mai pot ser una prioritat per sobre de projectes diversos que volen aportar vida al barri. Tornem a ser aquí per a dir de nou, que no donarem descans a les administracions fins a alliberar aquests solars. Prou de burocràcies inacabables per sobre de les nostres vides.

Per una ciutat per a les veïnes i per a la vida, volem aquests solars!

SOTRAC COOPERATIVA D’HABITATGE

EMPRIU HABITATGES COOPERATIUS