Presentació de Cal Blanxart el nou projecte cooperatiu del barri vell de Berga

Presentació de Cal Blanxart el nou projecte cooperatiu del barri vell de Berga

El 17 de setembre és la data escollida per presentar oficialment aquest projecte a veïnes, entitats, persones interessades i futures sòcies. Hi haurà visites guiades i activitats durant tot el dia que es desenvoluparan dins el terreny de l’edifici de Cal Blanxart al carrer Buxadé 18-20 de Berga. 

La proposta de la cooperativa es basa en la voluntat de tenir accés a habitatge assequible, estable, flexible i sostenible al barri vell de Berga i recuperar un edifici en desús i en mal estat des de fa anys. L’edifici passarà d’estar en mans privades a tenir una propietat col·lectiva per part de la cooperativa transformant sòl privat en comunitari-cooperatiu. Amb aquesta adquisició ja en seran 6 (La Diversa, La Closca, La Titaranya, La Morada i Copsant) les cooperatives que acompanyades per La Dinamo guanyen terreny a l’especulació i recuperen sòl privat per posar-lo al servei de les persones. En l’àrea d’arquitectura el projecte comptarà amb l’equip de Sideral i Migpunt arquitectura i amb el suport de la cooperativa d’arquitectes LaCol en l’àrea d’obra.

L’edifici necessitarà rehabilitació, però conservarà quasi completament la distribució original que ja dividia l’espai en habitatges privatius i zones col·lectives. Aquestes es destinaran a formes de vida més comunitàries tant en la vida quotidiana com en l’organització física de l’habitatge a través de la propietat col·lectiva. 

A més a més de la cooperativa d’habitatge, donada la grandària de l’edifici i els diversos locals que inclou en la planta baixa, es crearà també una cooperativa de consum per dur a terme un projecte socio-cultural per sòcies, veïnes i entitats del barri que inclourà: hort comunitari, pati, espai per entitats, local comercial cooperatiu, taller, biblioteca, sala d’estudis, sala de rentadores i biblioteca de les coses.

L’objectiu final és poder generar un projecte cooperativista integral que sigui motivador i regenerador del barri vell, oferint una alternativa al model capitalista d’habitatge i de consum que l’ha portat a l’actual situació de degradació i d’especulació.


Si t’interessa conèixer el projecte de primera mà i convertir-te en sòcia amb dret d’ús, sòcia consumidora o sòcia col·laboradora, et convidem a assistir el dia 17 de setembre a Berga. Per més informació es pot contactar amb la cooperativa a través de correu electrònic infocalblanxart@gmail.com o xarxes socials @calblanxart