La Bastida

La Bastida

A l’octubre del 2019, sorgeix una iniciativa independent per a activar un projecte de cohabitatge (cooperativa en cessió d’ús) a Vilafranca del Penedès, que recull una temptativa anterior iniciada a l’entorn del Casal Popular La Gueralda. Però el projecte de La Bastida agafa volada amb la visita conjunta que al novembre fem a La Borda, perquè ens permet veure en funcionament el concepte que teníem d’una cooperativa d’habitatge. Allà entrem en contacte amb la Dinamo, que ens explica com s’ha arribat a realitzar el projecte en tota la complexitat prèvia (relació amb les institucions, constitució de la cooperativa, aspectes tècnics, etc) i, pel que fa a la convivència dels usuaris i al funcionament de la cooperativa. En aquell moment, agafem la dinàmica de reunions mensuals, es creen 4 comissions de treball, comencem a fer aportacions periòdiques al compte bancari de la cooperativa i, al novembre del 2021, fem un acte públic de presentació de la Bastida, a partir del qual anem augmentant el nombre d’unitats familiars usuàries i sòcies.

Som un grup organitzat divers i intergeneracional (de 1 a 70 anys) que ens vam conèixer a través del Casal Popular de Vilafranca, ciutat on hi vivim actualment.

Apostem en un model cooperatiu ja que no creiem en l’habitatge com una mercaderia. El cooperativisme permet, més enllà de cobrir la necessitat vital de tenir un espai digne on viure, crear un projecte d’habitatge més sostenible amb el medi ambient i allunyat del feroç mercat hipotecari o de lloguer actual. Sostenim que es possible crear un altre model d’habitatge diferent i poder crear un precedent amb el nostre exemple en aquest territori urbà.

Ens interessa trobar un sòl públic en el nucli urbà de Vilafranca per tal de poder contribuir en aquesta zona amb sòl comunitari. El nostre projecte social promou un model de convivència comunitària i ens el plantegem com un bloc d’habitatge amb una xarxa interna de col·laboració i cooperació.

Estem oberts a noves incorporacions i esperem que a través de l’Espai Dinamo ens puguem focalitzar i traçar un full de ruta per a anar concretant passos a seguir.

  • Contacte: info@labastidacoop.cat