La Lluerna
- Contacte: lalluernacoop@gmail.com
El col·lectiu que conforma La Lluerna es constitueix de forma espontània, a través del boca-orella, arran d’un interès compartit entre tots els seus membres: buscar una solució estable i digna als diversos problemes d’accés a l’habitatge viscuts de forma individual, per mitjà d’un projecte col·lectiu de base cooperativista i comunitarista.
Amb un ferm compromís amb la ciutat de Barcelona, on la majoria de nosaltres hem nascut i crescut, ens reuneix un denominador comú: volem poder escollir seguir-hi vivint, arrelant i participant socialment i políticament. El motor que ens empeny a unir forces per bastir aquest recer és justament plantar cara als vents adversos que ens n’estan expulsant. En un context on regnen el neoliberalisme, l’especulació i l’individualisme, entenem les formes comunitàries de vida i d’accés al sòl com una forma de resistència.
Des d’una perspectiva individual, en una conjuntura en la qual les formes habituals d’accés a l’habitatge a Barcelona han deixat de ser assequibles, estables i respectuoses, les persones que integrem aquest projecte compartim l’objectiu de trobar una alternativa que ens garanteixi un habitatge digne a llarg termini. Per a nosaltres és fonamental tenir un espai segur i acollidor en el qual desenvolupar els nostres projectes de vida.
Anant més enllà de les nostres motivacions materials de tall individual, tenim la voluntat d’impulsar i formar part d’una iniciativa transformadora que canviï la nostra forma de viure. Volem conformar una comunitat de persones amb la qual créixer i compartir la vida, i teixir un tipus de vincles que defugin les lògiques del veïnatge actual.
En altres paraules, volem polititzar la nostra vida quotidiana. I ho volem fer per mitjà de processos de participació col·lectiva que ens permetin agafar les regnes de la nostra pròpia vida i dissenyar els espais en funció de com ens volem relacionar i què volem compartir amb aquells amb qui vivim. D’altra banda, no volem limitar-nos a ser un projecte d’habitatge cooperatiu que resolgui les nostres necessitats, sinó que volem implicar-nos en el teixit social i associatiu del barri que ens aculli, i ser-ne un agent polític actiu.
Políticament, ens sembla necessari promoure formes d’habitatge que dificultin la mercantilització i especulació, formes de vincular-se que tinguin una perspectiva més comunitària i menys individualista, formes de consumir responsables i sostenibles, i formes de vida que siguin respectuoses amb el medi ambient i estiguin compromeses en la lluita contra el canvi climàtic.