La Closca La Closca La Closca La Closca La Closca

La Closca

  • Any constitució: 2021
  • Contacte: comunicacio@laclosca.coop
  • Xarxes socials: @lacloscacoop
  • Localització: carrer del Bruc 8 escala B, Lleida
  • Nombre d’habitatges: 24
  • Accés sòl: Adquirit per la fundació la Dinamo pel dret a tanteig i retracte, i cedit a la cooperativa per 75 anys.
  • Qualificació: Sòl qualificat HPO
  • Tipus obra: Adquisició d’edifici en bon estat
  • Estat de la promoció: En convivència

La Closca és el primer projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Lleida.

És el resultat d’una col·laboració pública privada (La Dinamo Fundació, Ponent Coopera, Ajuntament de Lleida, Fundació Habitat3, Agència de l’Habitatge de Catalunya i La Closca – Cooperativa d’habitatge) per a impulsar un projecte que contribueix a la lluita pel dret a l’habitatge i incentiva l’habitatge assequible i inclusiu.

La Dinamo ha recuperat un edifici del mercat privat per donar-li ús social. La compra de l’edifici es va realitzar exercint el dret al tanteig i retracte, i li ha cedit l’usdefruit de 24 habitatges a la cooperativa d’usuàries d’habitatge La Closca,  per un període de 50 anys prorrogable 25 anys més.

L’edifici principal compta amb 24 habitatges, ubicant-se 6 habitatges per replà. Les façanes exteriors de l’edifici estan orientades al sud i a l’est. La façana interior dona a l’oest. L’edifici inclou un gran pati a l’interior d’illa de 242 m², que esdevé espai comunitari de l’edifici, d’ús compartit per la cooperativa. Al pati hi ha una piscina, i es preveu que pugui ser equipat amb infraestructura col·lectiva per part de la cooperativa (barbacoa, umbracle…). L’edifici també incorpora un espai comunitari interior, d’uns 50 m², que és l’espai d’accés al pati exterior.

A finals del 2020 neix un primer grup de persones interessades a formar part de la futura cooperativa d’habitatges que viurà a l’edifici, i així s’inicia la consolidació de l’actual cooperativa d’habitatge La Closca. En pocs mesos el grup es coneix i comencen a conviure des de març 2021. És un grup intergeneracional i divers que en poc temps han aconseguit construir una comunitat forta i cohesionada.

La cooperativa té moltes ganes d’enxarxar-se amb el territori i amb altres iniciatives d’economia cooperativa social i solidària de les terres de Ponent. El grup neix ja enxarxat amb Ponent Coopera, i aviat el grup ha començat a treballar amb productors agro-ecològics locals, a produir de forma comunitària energia solar amb Som Energia i a fomentar que sorgeixin noves iniciatives d’habitatge cooperatiu a Lleida.

> Dossier del projecte La Closca