Sotrac signa el dret de superfície del solar de Can Batlló per fer-hi 38 habitatges amb qualificació HPO

Sotrac signa el dret de superfície del solar de Can Batlló per fer-hi 38 habitatges amb qualificació HPO

El projecte d’habitatge cooperatiu Sotrac ha pogut signar el dret de superfície del solar que va guanyar per concurs l’any 2020 per fer-hi 38 habitatges amb qualificació Habitatge de Protecció Oficial (HPO).

La cooperativa es va trobar un cop guanyat el concurs del solar que la inscripció registral de les finques estava bloquejada des de 2018, tramitant-se per l’Ajuntament de Barcelona i rebent al·legacions del Registre de la Propietat. Aquest fet impedia a l’Ajuntament de Barcelona fer la cessió del dret de superfície del solar que normalment és dur a terme en un termini curt de temps i que ha tingut paralitzada a la cooperativa, sense poder avançar en la construcció del projecte cooperatiu durant 3 anys. Després de molta feina per part de les tècniques de l’Ajuntament i de la pressió exercitada per les més de 70 sòcies de Sotrac i entitats del sector de l’habitatge cooperatiu a través de mobilitzacions i actes de protesta, finalment es va aconseguir que el passat 11 de maig el Registre de la Propietat desbloqueges el projecte d’habitatge cooperatiu i permetés tirar-lo endavant.

Crèdit: El Periòdico

D’aquesta manera algunes de les futures habitants de Sotrac, l’equip tècnic de La Dinamo i treballadores municipals es van donar cita el dilluns 22 de maig a la Sala Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona a plaça Sant Jaume per presenciar la signatura del dret de superfície entre la cooperativa i l’Ajuntament i celebrar aquesta gran fita plegades.

Crèdits: IMHAB

La signatura del dret de superfície significa per a Sotrac la cessió d’ús d’un solar públic ubicat a Can Batlló per 75 anys. La totalitat d’habitatges estaran qualificats com a HPO, el que suposa uns topalls màxims de renda per les futures 38 unitats de convivència. D’aquesta manera Sotrac contribuirà a ampliar el parc públic d’habitatges de Barcelona i a guanyar terreny a l’especulació en el barri de Sants, com ja fan altres projectes d’habitatge cooperatiu com La Borda o La Diversa.

Des de La Dinamo realitzem l’acompanyament tècnic del projecte de Sotrac des del 2018 juntament amb els equips especialitzats que donen serveis en l’àrea de cohesió de grup i convivència (Matriu), jurídica, financera i fiscal (Ciutat Invisible) o arquitectònica (Lacol).

Sotrac

La cooperativa d’habitatge es va constituir el 2017 a partir de la llista de les sòcies expectants de La Borda, el primer projecte d’habitatge cooperatiu en sòl públic de Catalunya.

Les sòcies de Sotrac destaquen per la diversitat intergeneracional, intercultural i d’unitats de convivència, i també per la vinculació al teixit comunitari dels barris de Sants i, especialment, amb l’Espai Veïnal i Autogestionat de Can Batlló.

El projecte incorpora nous models de convivència, a través de 3 tipologies d’habitatge que es complementen amb 10 habitacions satèl·lit, agregables temporalment als habitatges. El projecte també incorpora una planta clúster, una tipologia innovadora de disseny i distribució d’habitatges implementada en projectes comunitaris en els últims deu anys sobretot a Suïssa, Alemanya i Àustria, on diversos habitatges comparteixen espais comunitaris propis. Funciona com una petita comunitat dins el projecte i té autonomia a l’hora d’organitzar el seu funcionament quotidià.

Aquests nous models de convivència volen contribuir a aportar una major flexibilitat i adaptabilitat en l’ús dels habitatges al llarg del temps, permetent maneres diverses de viure i fer comunitat, més enllà del model tradicional de família heteropatriarcal.