S’inaugura La Raval el primer projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús en sòl públic de Manresa
- La cooperativa La Raval neix el 2017 amb l’objectiu de reivindicar habitatge digne i assequible al Barri Vell de Manresa.
- L’Ajuntament de Manresa va convocar un concurs públic per un solar de 18 habitatges que va guanyar la cooperativa.
Després d’un llarg recorregut d’impuls La Raval ha inaugurat el seu projecte d’habitatge cooperatiu a Manresa. El projecte va néixer el 2017 amb l’objectiu de crear un espai intergeneracional de suport mutu al Barri Vell de Manresa, amb la voluntat de sumar a la seva revitalització urbana.
El 14 d’abril ha estat el dia escollit per la cooperativa per celebrar el final de les obres, una fita molt important i molt emotiva per totes les persones involucrades en aquest projecte que han estat acompanyades per més de 200 persones que s’han apropat a donar suport.
El dia ha començat amb els parlaments de les integrants de la cooperativa d’habitatge (una sòcia adulta, una sòcia sènior i una sòcia adolescent), després ha sigut el torn de les entitats tècniques que hem participat en el projecte (La Dinamo, Lacol i els serveis financers de Coop57). Per últim, han parlat les representants de les institucions, l’alcalde de Manresa Marc Aloy, Marina Berasategui secretaria de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i Juli Silvestre director general d’Economia Social i Solidària.
Tot seguit, la constructora 360 ha lliurat les claus a la cooperativa, i s’han iniciat els torns de visites guiades a l’edifici del Raval perquè ningú es quedés sense visitar el projecte. Manrússia Van del Pal ha ofert una actuació bastonera i també s’ha iniciat un procés participatiu per triar el nom del nou passatge que ha quedat obert fins a l’esquena de l’Anònima. La festa ha finalitzat amb un vermut i dinar comunitari amb més de 200 persones.
La Raval és un projecte que ens fa especial il·lusió celebrar, ja que és la primera cooperativa en sòl públic que hem acompanyat de manera integral a La Dinamo al llarg de tot el procés d’autopromoció. En total més de 7 anys treballant per poder fer realitat un projecte d’habitatge cooperatiu autogestionat i arrelat a Manresa, pioner a la comarca del Bages i que ha obert camí a molts d’altres que vindran en els anys vinents.
Cooperativa d’habitatge intergeneracional
La Raval neix el 2017 amb l’objectiu de proveir a les seves sòcies d’un habitatge digne i assequible a través de la propietat col·lectiva i la cessió d’ús, contribuint al creixement del sector de l’habitatge cooperatiu. Des de l’inici, la cooperativa va apostar per construir una comunitat centrada en les persones, teixint alternatives que s’allunyessin de l’individualisme i l’aïllament social a través d’una composició heterogènia del grup i un model de vida de suport mutu i intercanvi entre generacions.
El sòl va ser cedit per l’Ajuntament de Manresa a partir d’un concurs públic el 2019 que va atorgar el dret de superfície a la cooperativa durant 75 anys. El model d’habitatge cooperatiu té un gran interès públic, ja que contribueix a ampliar el parc públic d’un municipi, afavoreix l’apoderament i l’organització comunitària, promou l’enfortiment de xarxes de solidaritat i suport mutu i impulsa l’economia social i solidària al territori.
Una de les característiques clau de La Raval és que és un projecte que a més de construir habitatge assequible i sense ànim de lucre, també contribuirà a rehabitar el Barri Vell al centre de Manresa, mitjançant la construcció d’un projecte obert al barri i a les veïnes i treballant amb entitats del territori.
La cooperativa està acompanyada tècnicament per La Dinamo Fundació com a gestora del projecte, els arquitectes de la cooperativa Lacol, La Ciutat Invisible en l’àrea jurídica i econòmica i Arrevolt en l’execució de l’obra.
L’edifici ha estat dissenyat de forma participada per les sòcies de La Raval i compta amb 18 habitatges d’una a tres habitacions i tot un seguit d’espais comunitaris des de la planta baixa fins a la coberta amb més de 170 m² entre cuina-menjador, sala polivalent, bugaderia i sala d’usos múltiples, que han de permetre una vida més col·lectiva.
L’element clau del projecte és el petit pati central que connecta totes les plantes i esdevé el cor de la cooperativa, a part de funcionar com un gran recuperador de calor passiu. Les mesures bioclimàtiques i les instal·lacions centralitzades de producció d’ACS i clima permeten obtenir un alt confort tèrmic amb el mínim consum energètic.
L’edifici es dissenya amb paràmetres bioclimàtics per aconseguir una baixa demanda energètica gràcies a la seva compacitat i gran inèrcia tèrmica per l’hivern i una gran ventilació creuada per l’estiu. S’han construït façanes ceràmiques revestides amb un aïllament continu de suro i calç que elimina tots els ponts tèrmics. Les instal·lacions tèrmiques són totalment centralitzades amb aerotèrmia i terra radiant, amb una gran producció d’energia fotovoltaica.