La Closca, el projecte d’habitatge cooperatiu a Lleida comença un procés d’obertura a noves sòcies

La Closca, el projecte d’habitatge cooperatiu a Lleida comença un procés d’obertura a noves sòcies

  • La cooperativa porta des de 2021 habitant un edifici de 24 habitatges amb diversos espais comunitaris com rentadores, sala polivalent i piscina.
  • L’edifici va ser recuperat de mans d’un fons d’inversió i convertit en una cooperativa d’habitatge per treure’l del mercat especulatiu.
  • El procés d’obertura durarà fins a l’octubre i preveu incorporar noves sòcies que vulguin entrar a formar part de La Closca.

La Closca és una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús que promou un model alternatiu d’habitatge no especulatiu, inclusiu, sostenible i de propietat col·lectiva a la ciutat de Lleida. Això vol dir que la cooperativa és propietària de l’edifici i cadascuna de les sòcies té el dret d’ús indefinit d’un dels habitatges a un preu assequible i per sota de mercat, ja que no hi ha ànim de lucre. A banda de tenir cadascuna el seu habitatge comparteixen espais com una sala polivalent de trobada entre les veïnes, rentadores comunitàries i un ampli pati amb piscina per activitats més lúdiques i de comunitat.

La cooperativa neix el 2021 després que La Dinamo, una fundació que promou projectes d’habitatge cooperatiu a Catalunya, adquirís l’edifici a través del dret de tanteig i retracte i treies la propietat de les mans d’un fons d’inversió. La Dinamo va cedir l’edifici a La Closca a través d’un dret de superfície per 75 anys que implica que la cooperativa d’habitatge és la propietària de l’edifici de forma temporal durant aquest període per desenvolupar-hi el seu projecte i assegurar habitatge estable i assequible a diverses generacions de cooperativistes.

La Closca neix de la voluntat d’impulsar un projecte que contribueixi a la lluita pel dret a l’habitatge i que concebi l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió. El projecte destaca per tenir unes aportacions i quotes per sota de la mitjana del sector i per ser un grup heterogeni i divers. La cooperativa promou un projecte d’autogestió i governança col·lectiva on les sòcies usuàries lideren el projecte i en formem part activament per tal de construir una comunitat forta i apoderada que posa al centre valors com la solidaritat, suport mutu i les cures. Les veïnes del bloc de La Closca no només són persones que comparteixen un edifici sinó que formen part una comunitat cohesionada i enxarxada i arrelada al territori.

El projecte de La Closca té ja un recorregut a Lleida, fa més de dos anys que van iniciar la convivència i van engegar el projecte al centre de la ciutat, volen esdevenir un espai obert al barri que fomenti l’economia social i solidària del territori. Recentment, van instal·lar plaques fotovoltaiques de Som Energia per tal de ser energèticament eficients i sostenibles.

La Closca és l’única cooperativa d’habitatge en cessió d’ús que es troba actualment en convivència a la ciutat de Lleida. A Barcelona, Valls, Manresa, Olesa de Montserrat es poden trobar més exemples d’aquest model d’habitatge que cada cop s’està extenent a Catalunya amb més de 60 cooperatives d’habitatge en promoció.

Com inscriure’s a La Closca

En els pròxims mesos s’aniran organitzant sessions informatives i de portes obertes per tal de poder conèixer a persones interessades a participar i viure a La Closca. Les pròximes sessions seran el 19 de juny a les 18h30 en línia i el 29 de juny portes obertes per visitar el projecte.

Per apuntar-se només cal omplir aquest formulari o escriure un mail a comunicacio@lasclosca.coop