S’inaugura La Morada! Projecte d’habitatge cooperatiu feminista i LGTBIQ+
- Es tracta del primer projecte feminista que reconverteix sòl privat en sòl comunitari
- Consta de 12 pisos cooperatius qualificats de Protecció Oficial al barri de Roquetes i té diversos espais comunitaris compartits entre les sòcies
- El 20 d’octubre va ser la data escollida per a la seva inauguració
La Morada és un projecte feminista col·lectiu i autogestionat que va sorgir arran de la necessitat d’accés a un habitatge digne, assequible i sostenible en un context d’emergència habitacional, que castiga encara més a les dones i persones LGTBIQ+. Es tracta d’un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús pioner dins el sector per diversos motius. El primer pel seu caràcter feminista, La Morada es proposa generar un model de convivència i de redistribució de les cures i els afectes més enllà de la imposició única del model familiar i de parella i des de les vivències de les dissidències sexuals i de gènere. Segon perquè s’ubica en un sòl privat que contribueix a guanyar terreny a l’especulació.
El solar va ser comprat per La Dinamo Fundació al mercat privat i es va cedir a La Morada a través d’una convocatòria oberta que va elaborar La Fundació per promoure-hi un projecte d’habitatge cooperatiu. La Morada té el dret d’ús del terreny durant 60 anys prorrogables a 75, temps durant el qual les sòcies gestionaran l’edifici. La cooperativa consta de 12 habitatges cooperatius qualificats d’Habitatge de Protecció Oficial que contribueixen al parc d’habitatge públic de Roquetes, un barri molt castigat per l’increment de preus del lloguer.
El projecte va començar a caminar el 2018 i es convertirà en el vuitè projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que es materialitza a Barcelona i el segon que recupera sòl privat per convertir-lo en sòl comunitari a la ciutat.
El 20 d’octubre va marcar el final de l’obra i l’inici de la convivència i va esdevenir una jornada de celebració amb parlaments, visites a l’edifici, dinar popular i música.
La Morada ha estat acompanyada tècnicament per La Dinamo Fundació com a gestora del projecte, la cooperativa Lacol en l’àrea d’arquitectura i obra, La Ciutat Invisible en l’àrea jurídica i econòmica i Arrevolt en l’execució de l’obra.
La cooperativa d’habitatge ha estat finançada a través de les aportacions de capital de les sòcies, diferents préstecs concedits per la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57 per un valor total de 1.698.501 euros (225.000 euros dels quals han estat sindicats amb la Fundació La Dinamo) i diverses ajudes com l’HabitatCoop de la Direcció general de cooperatives de la Generalitat de Catalunya, els Ajuts a la promoció d’habitatge de Protecció Oficial de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i altres subvencions com la de l’Ajuntament de
Barcelona a les cooperatives d’habitatge en sòl privat. Totes elles han fet possible que el projecte fos viable econòmicament, especialment en el context d’encariment dels costos d’obra i construcció que han viscut.
El model de finançament de La Morada és resultat de la col·laboració entre Coop57 i La Dinamo per fomentar el manteniment de la propietat cooperativa i l’ús social del sòl i els habitatges al llarg del temps. L’objectiu és desmercantilitzar i socialitzar patrimoni en benefici de la comunitat i d’entitats d’economia social i solidària i que aquest no pugui tornar a entrar en lògiques especulatives. Mitjançant projectes com La Morada, es segueix avançant en la cooperativització del sòl privat i construint projectes en sòl comunitari.
L’edifici que acollirà a La Morada ha estat dissenyat per la cooperativa d’arquitectes Lacol de manera que es pugui adaptar a les necessitats de la cooperativa i de les 12 unitats de convivència al llarg del temps. Inclouen diversos espais que es compartiran entre les sòcies i que són d’ús comunitari com una sala polivalent, una cuina-menjador, terrassa, bugaderia i una habitació de convidades. El projecte també compta amb un local de 66m2 a la planta baixa, que ara mateix està buit, però que volen llogar a un projecte cooperatiu o entitat de l’economia social i solidària o sense ànim de lucre que necessiti un espai.
Projectes d’habitatge cooperatiu com La Morada són més necessaris que mai, ja que confronten les lògiques del lliure mercat entenent l’habitatge des del seu valor d’ús i creant un parc d’habitatge assequible i comunitari cada vegada més gran.
Fotografies de Leyre Pérez González.
Crònica del debat electoral sobre polítiques d’habitatge a Barcelona: els partits aposten pel model d’habitatge cooperatiu
Sotrac i Empriu reclamen l’alliberació dels seus solars adjudicats per construir-hi habitatge cooperatiu
Propera convocatòria per un nou projecte d’habitatge cooperatiu a Roquetes!