Col·labora amb La Dinamo per fer créixer el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Col·labora amb La Dinamo per fer créixer el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Des de La Dinamo Fundació iniciem una nova campanya de captació de recursos per impulsar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, un model alternatiu d’habitatge no especulatiu, inclusiu, sostenible i de propietat col·lectiva.

Actualment, el sector compta amb 40 projectes en convivència o promoció arreu de Catalunya, xifres que denoten la feina feta els darrers anys com a moviment cooperatiu i l’interès públic que suscita el model. Tot i la crescuda que s’ha experimentat en els darrers anys encara tenim diversos reptes  al davant per poder consolidar-lo i universalitzar-lo. Calen més esforços per aconseguir mobilitzar més sòl privat, un marc regulador de la cessió d’ús, fer més assequible i inclusiu l’habitatge cooperatiu i comptar amb més instruments de finançament i garantia que permetin finançar la promoció dels projectes.

Tot i la necessitat de seguir apostant i consolidant polítiques públiques per a la cessió de sòl públic, és fonamental la necessitat d’establir estratègies d’accés al sòl privat. En un context on l’habitatge protegit a Catalunya és poc més del 2% del total de l’estoc d’habitatges, i davant la situació de manca d’accés al mercat privat que pateixen cada vegada més capes de la població, entenem que s’han d’establir estratègies per a cooperativitzar sòl privat.

A Catalunya, dels 40 projectes en cessió d’ús en promoció o convivència, 21 són en sòl privat, i només 3 d’aquests estan a la ciutat de Barcelona. Els projectes d’habitatge cooperatiu en sòl privat solen estar més tensionats econòmicament (pel fet que s’ha d’adquirir el patrimoni o el sòl) i perquè no poden optar a tantes ajudes públiques. Per altra banda, un percentatge important dels habitatges en cessió d’ús en sòl privat a Catalunya estan sent qualificats d’HPO de manera voluntària per part de les cooperatives fet que enforteix l’aposta de recuperar sòl privat amb la via cooperativa.

És per això que des de La Dinamo continuem treballant per l’extensió i consolidació del model tant en l’àmbit tècnic com econòmic, però som conscients que per tal de poder-li donar continuïtat, és necessari aconseguir finançament i comptar amb una base social forta que ens permeti continuar dedicant esforços i treball per fer realitat nous projectes.

Amb aquest objectiu, cerquem finançament activament, a partir de la gestió del patrimoni fundacional i la realització de l’activitat econòmica pròpia, així com de la captació de recursos públics i privats, i d’aportacions de persones i entitats que vulguin impulsar el model. Així doncs, per a totes aquelles persones i entitats interessades, des de La Dinamo oferim diferents mecanismes de col·laboració:

A què destinem les donacions que rebem?

  • A disposar de més recursos per a mobilitzar més propietats privades cap a projectes d’habitatge cooperatiu i guanyar terreny a l’especulació
  • A fer més propostes de polítiques públiques per fer créixer i afavorir l’assequibilitat del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús
  • Com entitat Promotora Social d’Habitatge podem optar a edificis en Tanteig i Retracte (dret d’adquisició preferent d’habitatges que provenen de processos d’execució hipotecària).
  • A poder fer més difusió del model cooperatiu al territori per crear nous grups i donar-lo a conèixer a més persones. 
  • A donar suport econòmic als projectes d’habitatge cooperatiu amb l’objectiu de millorar l’assequibilitat d’aquests.

Beneficis fiscals

La Dinamo Fundació som una organització d’utilitat pública i això permet desgravar les donacions que es realitzin fins a un 80% de la quantitat aportada. 

Per a persones físiques: Es permetran descomptes en la quota de l’IRPF per import del 80% dels 150 primers euros donats i del 35% per als restants. Si les aportacions es mantenen o pugen en anys successius, es pot descomptar de la quota de l’IRPF el 40% de l’import donat.

Per a persones jurídiques: Descomptes en la quota de l’Impost de Societats per import del 35% de l’import donat. Si les aportacions es mantenen o pugen en anys successius, es pot descomptar de la quota de l’IRPF el 40% del’ import donat. La base d’aquesta deducció no podrà excedir del 10% de la base imposable del període impositiu. Les quantitats que excedeixin d’aquest límit es podran aplicar en els períodes impositius que concloguin en els deu anys immediats i successius.

Col·labora a https://ladinamofundacio.org/col%c2%b7labora/