Més sòl públic per l’habitatge cooperatiu a Barcelona

Més sòl públic per l’habitatge cooperatiu a Barcelona

Aquest 2024 celebrem una dècada dels primers projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Barcelona: La Borda i Princesa49. Aquests projectes pioners van establir les bases per una nova manera de viure a la ciutat: assequible, sostenible i en comunitat. Ara, amb la col·laboració de l’Ajuntament, ja comptem amb 125 habitatges en 6 edificis, i abans del 2026 arribarem a 17. Però no ens volem aturar aquí. És per a això que el Conveni ESAL, el marc de col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb els operadors sense ànim de lucre no pot frenar. Volem una Barcelona més inclusiva i solidària!

L’accés a l’habitatge a Barcelona i Catalunya en general, continua sent un problema significatiu, especialment per a certs grups de població com els joves i les famílies amb ingressos baixos o mitjans. Els preus de compra han crescut fins a un 300% en les últimes dècades, mentre que els salaris només han augmentat un 30%​ (Govern.cat)​. El 2023, Catalunya va ser la comunitat autònoma amb més desnonaments d’Espanya, amb un total de 7.148, la qual cosa representa un 26,8% del total de desnonaments al país i actualment, només hi ha l’1,6% d’habitatge públic, molt lluny del % existents a altres països europeus.

És per això que les entitats i projectes de Sectorial d’Habitatge Cooperatiu de la XES i el Cercle de Transició Ecosocial de Coòpolis llancem la campanya ‘Més sòl públic per l’habitatge cooperatiu a Barcelona’ per tal de reclamar a l’Ajuntament que posi a disposició del Conveni ESAL més sòl públic per construir més projectes que desmercantilitzin l’habitatge i ofereixin preus assequibles i estables a les veïnes de la ciutat. A principis d’any l’Ajuntament va cedir 19 solars públics a l’Incasòl, alguns compromesos per l’anterior mandat de ser posats al Conveni ESAL, i que estan ara es troben aturats.

>Visualitza el vídeo de la campanya

>Signa el manifest si tu també vols adherir-te a la campanya.