Anirem a Bolonya amb la proposta d’impuls de les cooperatives d’usuàries d’habitatge.

Anirem a Bolonya amb la proposta d’impuls de les cooperatives d’usuàries d’habitatge.

La Municipalitat de Bolonya en col·laboració amb la Fondazione Innovacione Urbana i l’Ajuntament de Barcelona, ens ha convidat a participar de la conferència internacional Abitare col·laborés: Bolonya Barcelona, un diàleg sobre el futur, la vida, les ciutats, divendres 8 de novembre de 2019.

Els municipis de Bolonya i Barcelona han estat col·laborant des de la dècada de 1990. El juny de 2018, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va visitar Bolonya per a parlar del bé comú, ciutadania activa i la regeneració d’espais públics. Al novembre del mateix any, els dos municipis van signar un acord de cooperació en diverses àrees, inclosa la política d’habitatge, per a promoure l’accés a un habitatge digne, segura i assequible per a tots.

En aquest marc de col·laboració es duu a terme el projecte Cohousing Mediterrani: recerca i intercanvi de pràctiques, eines administratives i estratègies entre Bolonya i Barcelona, l’objectiu de les quals és esbossar nous models de vida col·laborativa, basats a compartir espais i pràctiques, que creguin xarxes de solidaritat i valor social a través de contextos de vida inclusius, dignes i sostenibles.
A través de la comparació entre Bolonya i Barcelona i la xerrada magistral de l’arquitecte Mario Cucinella, la conferència analitzarà els temes de l’habitatge (des de polítiques d’habitatge, fins a la convivència a les ciutats) i l’impacte que els canvis socials, ambientals i econòmics tindran a les ciutats i, en conseqüència, en les polítiques públiques, incloses les d’escala europea.

La sessió dedicada a Barcelona es focalitzarà a explicar les polítiques d’habitatge que impulsa el govern de la ciutat. Intervindran la regidora, Lucía Martín, la directora de serveis d’habitatge social de l’Ajuntament de Barcelona, Roser Plandiura, i l’arquitecte Arnau Andrés, membre de la Dinamo Fundació i del col·lectiu d’arquitectes La Col, explicarà la proposta per a impulsar cooperatives d’usuàries d’habitatge, des de la de política pública – cooperativa d’accés a l’habitatge.

En la sessió dedicada a Bolonya, s’indagarà en la presència del cooperativisme d’habitatge a la ciutat i la seva activitat durant més d’un segle, passant per l’anàlisi de la dinàmica social recent que va portar a l’administració municipal a reflexionar sobre el tema de la vida solidària i col·laborativa també a través de la creació d’eines administratives i reguladores innovadores. Com a expositors estaran la regidora d’habitatge i obres públiques Virgínia Gieri i Barbara Lepri de Legacoop, de la regió d’Emília-Romagna, el director de planificació i projectes urbans Francesco Evangelisti i Marco Guerzoni, Cap de Planificació de Serveis d’Habitatge.

Les conclusions les presentarà Raffaele Laudani, president de la Fundació per a la Innovació Urbana.

Descarregueu-vos el Programa.