Es posen en marxa les obres de La Raval

Es posen en marxa les obres de La Raval

La cooperativa d’habitatges en cessió d’ús al Barri Antic de Manresa, va començar el passat dilluns les obres de construcció del bloc de 18 habitatges al solar de la plaça Hospital. Per celebrar-ho, la cooperativa va organitzar un migdia d’actes obert als veïns el passat 14 de maig.

L’acte central va ser la construcció simbòlica de l’edifici amb els 18 maons d’adob que es van fabricar durant la passada jornada oberta, tants com habitatges tindrà l’edifici. Després hi va haver uns parlaments breus, dels socis de La Raval, la presidenta de la Fundació La Dinamo, un soci de la cooperativa d’arquitectes LaCol, un membre del consell de Coop57, un soci de la constructora del Bages 360+ i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy.

Durant la intervenció de La Dinamo, es va voler destacar que una de les apostes més clares de la Raval ha estat la de revitalitzar el barri antic de Manresa, fent una aposta per la construcció d’una comunitat forta, que pugui contribuïr a enfortir els llaços amb les veïnes i les dinàmiques socials. Tot i això, La Raval no comença de 0, sinó que aterra a un barri que ha sigut l’escenari de lluites socials i veïnals, que ha vist créixer l’Ateneu Popular la Sèquia, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el capitalisme i el seguit de projectes que conformen avui la xarxa d’estructures populars de Manresa i del que La Raval pretén ser una infraestructura més, treballant per poder aconseguir la cessió del local ubicat als baixos de la cooperativa.

Des de La Dinamo es van iniciar les primeres reunions al juny de 2017, amb un grup inicial, del que encara avui en dia hi han membres. Després de dos anys de treball, a la primera meitat del 2019 La Raval va guanyar el concurs de l’Ajuntament de Manresa i li va ser adjudicat el solar.

Des d’aleshores han passat 3 anys fins a arribar a aquest inici de les obres. Aquest no ha sigut (ni és) un procés senzill. Primer de tot, perquè es tracta d’un sector en construcció i d’alguna manera això implica obrir camí, prendre encerts i errors i sobretot aprenentatges. A banda de les dificultats pròpies de qualsevol procés d’autopromoció cooperativa, de llargues assemblees, d’encaixar les necessitats i desitjos amb les limitacions arquitectòniques i econòmiques, de trobar els equilibris entre allò individual i el projecte comunitari, altes i baixes de sòcies, etc.

El projecte també s’ha trobat amb una pandèmia pel mig, i un augment dels preus del sector de la construcció provocats per la pròpia pandèmia, la guerra i la situació d’incertesa. Tot i això, i tot i els dubtes, les pors i les incerteses el projecte s’ha anat enfrontant a totes i cadascuna de les dificultats que s’ha trobat  Gràcies a enfrontar cadascun dels obstacles, a totes les decisions preses per tancar i encaixar el projecte, per cada ajut presentat i aconseguit, al treball de finançament signat amb Coop57, i a totes les sòcies que s’han sumat al projecte de La Raval es pot celebrar ja aquest inici de les obres. 

Moltes felicitats La Raval!