Taula rodona FHAR: Col·laboració públic-comunitària entre entitats sense ànim de lucre a Barcelona
En el marc del Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona 2021 (FHAR), La Dinamo va participar en la taula rodona sobre “La col·laboració públic-comunitària entre entitats sense ànim de lucre a Barcelona” juntament amb Hidra Cooperativa, Ajuntament de Barcelona, Fundació Salas i Cohabitat.
En aquest enllaç podreu trobar la sessió en vídeo i a continuació la intervenció de La Dinamo transcrita:
- En quin punt està actualment la col·laboració públic-comunitària en matèria d’habitatge? Què aporta?
La política pública d’habitatge desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona està tenint un impacte molt positiu en el sector de l’habitatge cooperatiu i està sent un exemple clar de la col·laboració públic-comunitària i de com aquesta pot ajudar a que s’estengui el model. Ara bé, estan havent-hi dificultats evidents pel que fa a l’assequibilitat econòmica dins el sector, sobretot quan ens situen en sòl privat. Un dels reptes que tenim per davant és com traslladem aquesta col·laboració públic-comunitària a la mobilització de sòl privat cap a la via cooperativa.
- Per què és important implementar aquest tipus de col·laboració?
L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús esdevé una oportunitat de transformació del sector de l’habitatge, des del moviment cooperatiu autogestionat:
- Apostant per l’Economia Social i Solidària, un model econòmic que posa les persones al centre, impulsant projectes en què la governança i el lideratge recau en les sòcies, afavorint la creació de cooperatives amb una base social àmplia apoderada, i construint una identitat col·lectiva que permet impulsar mecanismes de solidaritat i suport mutu.
- Defensant l’habitatge com a dret bàsic universal digne i adequat pel conjunt de les classes populars, garantint el manteniment de la propietat col·lectiva i establint mecanismes per impossibilitar pràctiques especulatives amb l’habitatge.
- Fomentant la creació d’ocupació i generació d’economia en general, sobretot en la fase de promoció dels projectes, i específicament repercutint a la creació de mercat social i activació i potenciació d’iniciatives d’economia social vinculats als serveis associats a la promoció i a la fase de convivència pel que fa a consums energètics, alimentaris, serveis, i altres.
- Creant un impacte social a través de la creació de comunitat incorporant espais d’ús col·lectiu, i dinàmiques comunitàries. També potenciant la sostenibilitat ambiental, econòmica i social, buscant el màxim confort de les usuàries i minimitzant els consums energètics.
Des d’una perspectiva més àmplia, a través de la consideració de l’habitatge com un determinant social de la desigualtat en salut, es poden concretar diverses qüestions:
L’habitatge repercuteix en la salut física i mental de les persones a través de diferents mecanismes: l’assequibilitat econòmica, la seguretat en la tinença , el lligam emocional amb l’habitatge, les característiques físiques de l’habitatge i l’entorn físic i social del barri on està ubicat.
Des del Grup d’Habitatge i Salut de l’Agència de Salut pública de Barcelona s’està coordinant un projecte de recerca sobre l’avaluació de l’impacte en salut i el benestar de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a Catalunya.
- Quina és l’experiència de la Fundació La Dinamo?
Per poder fer un salt d’escala del model, és necessària la col·laboració pública-cooperativa, contribuint a l’extensió d’un model que garanteixi les condicions d’assequibilitat i inclusivitat dels projectes, i esdevingui una alternativa generalitzable pel conjunt de les classes populars a Catalunya. Per fer-ho, des del sector reivindiquem 2 grans reptes per a l’eixamplament d’aquest nou model:
– La creació d’un marc legal propi, que en reconegui l’interès públic, i que estem treballant des de fa mesos des de les diverses entitats del sector;
– I el desenvolupament de polítiques públiques per a la facilitació de sòl públic, així com l’accés al finançament, i l’impuls de mecanismes de suport econòmic
La Dinamo, en el marc de la sectorial d’habitatge de la XES és on està treballant per la consolidació del model.
Organitzem amb entitats del moviment pel dret a l’habitatge un debat electoral sobre polítiques públiques a Barcelona
Convocatòria per a un nou projecte d’Habitatge Cooperatiu Popular en cessió d’ús
Sotrac i Empriu convoquen una roda de premsa i una concentració el 2 de març per denunciar la situació de bloqueig administratiu de 126 habitatges de protecció oficial