Comencem les obres dels projectes d’Abril, Sotrac i Empriu!
- Al setembre inicien obres les cooperatives d’habitatge Sotrac i Empriu al barri de La Bordeta i Abril al Poblenou, les tres ubicades en sòl municipal de l’Ajuntament de Barcelona cedit a les cooperatives
- Els dies 6 i 7 de setembre s’ha celebrat de forma conjunta els 3 inicis d’obres amb presència d’administracions i de persones que han donat suport als projectes
Sotrac, Empriu i Abril són tres promocions d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que es van constituir entre el 2018 i el 2021 per reivindicar en els barris de La Bordeta i Poblenou alternatives habitacionals que garanteixin el dret a l’habitatge i que permetin a les veïnes continuar residint a Barcelona, creant comunitat i lluitant contra la gentrificació. Entre totes tres faran possible 96 nous habitatges qualificats de Protecció Oficial en règim de cessió d’ús. La quota mensual que pagaran les sòcies habitants és un 40% inferior a la del preu mitjà del lloguer de mercat als seus respectius barris. En contraposició amb el mercat del lloguer a la ciutat (més del 50% dels lloguers que s’ofereixen són de temporada), els contractes de les cooperatives d’habitatges són estables i de durada indefinida.
Arran de l’experiència pionera de La Borda al barri de Sants, la primera cooperativa d’habitatge d’obra nova en sòl públic, hi ha hagut un increment exponencial de noves cooperatives d’habitatge, impulsades per persones que han volgut apostar per un model d’habitatge no especulatiu, comunitari, autogestionat, sostenible i assequible. El sòl on s’edificaran Sotrac, Empriu i Abril és municipal, i ha estat cedit per l’Ajuntament de Barcelona per un període de 99 anys a través del Conveni ESAL (en el cas d’Empriu i Abril) que promou la construcció d’habitatge protegit a entitats sense ànim de lucre i cooperatives d’habitatge. En el cas de Sotrac es va accedir al sòl a través d’un concurs públic que va guanyar la cooperativa el 2020 durant 75 anys + 15 prorrogables.
Perquè el sector pugui continuar ampliant-se i resolgui la creixent demanda de persones que volen accedir a habitatges cooperatius és necessari que les administracions segueixin aportant sòl públic al Conveni per impulsar nous projectes. Per una altra banda, cal que es garanteixi l’accés a finançament i ajuts públic per tal que els projectes continuïn esdevenint assequibles. Mentre el mercat privat d’habitatge no deixa de créixer i la presència d’habitatges turístics i temporals és cada vegada major, l’habitatge cooperatiu fa realitat habitatge assequible de forma indefinida al municipi de Barcelona i molts grups a través de la Sectorial d’Habitatge de la XES estan a l’espera d’accedir a un solar públic per poder tirar endavant noves cooperatives d’habitatge a la ciutat.
Habitatge promogut per les futures sòcies habitants
En el cas de les cooperatives d’habitatge són les futures usuàries les que s’encarreguen del disseny, promoció i posterior gestió de l’edifici, acompanyades pels equips tècnics de La Dinamo Fundació com a coordinadora de la promoció, els arquitectes de la cooperativa Lacol, la cooperativa La Ciutat Invisible donant suport en les àrees jurídica i econòmica i Matriu donant suport en la convivència. Les cooperatives són finançades per aportacions de capital de les sòcies i han sol·licitat préstec de l’Institut Català de les Finances. També conjuntament han rebut al voltant de 4 milions d’euros dels ajuts NextGenerationUE adjudicats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per la construcció del programa d’ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients; 900.000 euros d’ajuts retornables de l’Ajuntament de Barcelona així com 215.000 euros dels ajuts Habitatcoop de la Direcció general de cooperatives de la Generalitat de Catalunya.
Tots tres edificis han estat dissenyats de forma participada per les sòcies d’Abril, Sotrac i Empriu decidint els espais comunitaris i el grau de convivència de cada projecte. Els arquitectes de Lacol han plasmat les decisions de les usuàries en el disseny arquitectònic dels edificis. Els espais comunitaris més comuns triats per les sòcies són: cuina-menjador, sala polivalent, bugaderia i sala d’usos múltiples, que han de permetre una vida més col·lectiva.
L’edifici es dissenya amb paràmetres bioclimàtics per aconseguir una baixa demanda energètica gràcies a la seva compacitat i gran inèrcia tèrmica per l’hivern i una gran ventilació creuada per l’estiu.
Els dies 6 i 7 de setembre es va celebrar de forma conjunta els 3 inicis d’obres amb presència de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i de sòcies, veïnes i persones que han donat suport als projectes. El 6 de setembre a la tarda va ser el torn d’Abril que van començar l’acte amb uns parlaments de les sòcies, equips tècnics i administracions. A continuació les sòcies d’Abril van enterrar una capsa amb desitjos per les cooperativistes del futur als fonaments del solar. Van acabar la celebració fent una ruta crítica i social pel Poblenou i una visita al ‘Jardin de las Mariposas’.
Imatges cedides per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona
El dia 7 de setembre van ser Sotrac i Empriu les que van celebrar conjuntament l’inici d’obres amb una primera part de parlaments i després dinar popular, titelles, bingo musical, concert de la banda Fenómeno i Dj Mambo.
Imatge cedida per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona
Viure en comunitat en cooperatives d’habitatge intergeneracional
El projecte d’habitatge cooperatiu d’Abril neix dels moviments socials i teixeix aliances amb el moviment pel dret a l’habitatge al barri de Poblenou, amb l’ecosistema cooperatiu local i amb la defensa per un barri just i al servei del veïnat. La cooperativa comptarà amb 18 habitatges, un dels quals serà un habitatge social per a joves extutelats. El 2021 van rebre l’adjudicació del solar al carrer Pere IV 115 a través del Conveni ESAL.
Sotrac destaca per la diversitat intergeneracional, intercultural i d’unitats de convivència, i també per la vinculació al teixit comunitari dels barris de Sants i, especialment, amb l’Espai Veïnal i Autogestionat de Can Batlló. L’edifici s’ha dissenyat atenent criteris d’accessibilitat universal i perspectiva de gènere. Inclou 38 habitatges alliberant la planta baixa per desenvolupar usos comunitaris i oberts al barri. Van guanyar un concurs municipal pel solar l’any 2020.
La cooperativa d’habitatges d’Empriu neix al barri de la Bordeta el 2021 i parteix del ferm compromís de posar al centre la voluntat de fer assequible el model de cooperativisme d’habitatge, la creació d’habitatge digne i popular, i de caràcter antiespeculatiu. Empriu serà doncs la tercera cooperativa d’habitatges de Can Batlló sumant-se a la Borda i Sotrac. Aposten per encabir el màxim nombre d’habitatges a l’edifici (40) i proveir d’habitatge al màxim nombre possible de persones. D’aquesta forma aconsegueixen tenir una aportació inicial i quota mensual assequible, esdevenint un projecte divers, inclusiu i social. A més a més, dos dels habitatges estaran destinats per a col·lectius en risc d’exclusió social.